Ålesund by er fylt av spennende byrom. Og i ett av dem går, sykler eller løper mange gjennom hver eneste dag. Korsatunnelen knytter nemlig sammen St Olavs Plass med Keiser Wilhelms gate og er kjent som byens mest brukte snarvei.

Nå skal den brukes til å få oss til å forstå mer om hvilke prosesser og næringer som blir viktig fremover når det kommer til å redusere, og lette avtrykket av forbruket vårt. Avfallsreduksjon, ombruk, gjenvinning og energiutnytting står på agendaen.

– Når Bypatrioten inviterte oss inn i arbeidet, nølte vi ikke. Vi syns at Bypatrioten gjør en viktig jobb for byens utvikling og dens beboere. Skal man snakke om holdninger og adferd, så må en være til stede på fortauskanten og møte folk der de er. Derfor ønsker vi å støtte opp om dette tiltaket, sier Mehl Nakken, som er leder for kommunikasjon og marked i Attvin.

– Korsatunnelen er en gjennomfartsåre som har et stort potensial, og vi er så heldige at vi får muligheten til å gjøre noe annerledes med dette rommet under Gatefestivalen. Hva er bedre enn å stille opp med noe som kan underholde og opplyse, samtidig som vi får frem de mange engasjerte og dyktige aktørene som jobber for en god sak, legger hun til.

Skal skape en reise

Sammen med andre aktører skal de sørge for at folk får en reise gjennom tunnelen.

– Gjennom tunnelen håper vi at besøkende får en øyeåpner når det gjelder vårt eget forbruk, og ikke minst får økt kunnskap om hvordan utallige aktører på ulike nivå jobber med tiltak for å redusere avtrykket som forbruket vårt skaper. Vi kaller det en reise gjennom avfallspyramiden, der vi deler tunnelen opp i avfallspyramidens ulike seksjoner. Den omvendte pyramiden starter på toppen med avfallsminimering og deretter ombruk. Overforbruk er et av de største problemene i samfunnet, og vi må sette reparasjon og gjenbruk på agendaen i større grad fremover. Deretter går turen videre til gjenvinning, som er det vi i Attvin primært jobber med. Vi vil gi et innblikk i gjenvinningsprosessen og hva som skjer etter vi har samlet inn avfallet.

-Neste stopp er energiutnytting. For det som ikke blir gjenvunnet, blir energiutnyttet og omdannet til blant annet fjernvarme og biogass. Helt på bunnen av pyramiden har vi deponiet, som er avfallets siste tilholdssted. Det vi ikke har andre behandlingsmetoder for, må plasseres på deponi. Der blir det sortert og lagt slik at dersom vi i fremtiden utvikler teknologi og løsninger som gjør avfallet mulig å gjenvinne, så har vi muligheten til å flytte det fra deponi og inn igjen i kretsløpet.

– En fin arena

I Attvin ser de frem til å møte innbyggerne på en måte de ikke har gjort før.

– Det er veldig nyttig for oss å møte folk på denne måten. Vi vet at det er mange myter knyttet til avfallshåndtering. Den eneste måten å møte dette på er å åpne opp, og la folk få et innblikk i hvor mye som ligger bak det hver og én av oss ser i det daglige. Det viktigste er likevel at uansett hva man måtte mene om avfallshåndtering, så kommer vi ikke utenom at det angår oss alle. Mer forståelse for ens egen rolle i det store og hele er viktig for at vi i fremtiden skal kunne ta bedre valg, sier Mehl Nakken.

– Vi ønsker å vise at forbruksvanene våre henger sammen med alt annet. Skal vi snakke om miljø og mene det, så må vi se på hvordan hver enkelt av oss kan bidra. Vi må øke bevisstheten om hva som må til for å redusere den totale mengden med avfall. Gatefestivalen vil bli en fin arena for oss å møte innbyggerne i regionen og samtidig drive opplysningsarbeid, legger hun til.

– Vi ser at folk blir flinkere, men samtidig ser vi for eksempel at det fortsatt havner altfor mye plast i restavfallet. Når folk får forståelse for hvordan systemet henger sammen, så ser de også sin egen rolle i puslespillet.

Ålesund Gatefestival blir arrangert 15.-17. august.

– Vi tror det blir en fantastisk helg, så vi oppfordrer alle som er i byen denne helga å komme innom oss og Gatefestivalen!

Tilbake