Festivalen er en tre dagers hyllest til kunsten, kulturen, bylivet, det improviserte og det planlagte. Folk skal få bli med på en oppdagelsesferd i gatene og mellomrommene.
 
Og tidenes første Gatefestival, som arrangeres 15.-17. august, har tydeligvis vekket noe i folk. For flere og flere har kastet seg på toget og vil bidra. Der finner vi også elevene på trinn fem til ti, som er en del av Art Club (kunstklubb) ved Aalesund International School.  
 
- Det er fantastisk at Gatefestivalen inkluderer barna. Å det er veldig fint å være en del av et prosjekt som setter det barna skaper i søkelyset. Det gjør at jeg blir lidenskapelig opptatt av det, for vi snakker om utrolig fine barn, og nå får de vise frem sin egen personlighet og personligheten til skolen gjennom kunstverket, sier kunst- og designlærer, Brittany Kriechbaumer.
 
- Strukturert kaos

Den amerikanske læreren ønsket å skape noe som vil bli lagt merke til, men samtidig noe som aktiviserer de som ser på kunstverket.
 
- Jeg håper virkelig at folk liker det, for vi satser på et konkret tema, men noe mer kan jeg ikke si. Det eneste jeg kan avsløre er at det er en slags portal som gjør at folk kan få mange forskjellige følelser fra kunsten.
 
Lokaliteten til kunstverket blir også unik. For det skal ikke settes opp på en plass, men flyttes rundt omkring i byen under festivalhelga.
 
- Det er vi som står bak ideen. Vi ønsket at det skal være interaktivt, og det skal settes opp på strategiske plasser. Ungene kom opp med en masse forskjellige tanker og perspektiver, og så dro vi alt sammen og utviklet prosjektet derfra, sier Kriechbaumer.
 
- Jeg fortalte elevene hvilket tema vi skulle jobbe med. Deretter laget jeg en skisse og så fikk de et papir som de kopierte skissen på, før de fikk slippe løs kreativiteten. Så tok vi noe fra hver enkelt elev og skapte et strukturert kaos. Og det viktigste er at alle føler at de får bidra.

Vent og se! 

Gir mestring

Hun kan fortelle at elevene har tatt imot utfordringen med stor entusiasme.
 
- Det er veldig moro. Og det er kaotisk, men på en fantastisk måte. Vi syns det er utrolig spennende kunstprosjekt, som viser frem elevene sin individualitet gjennom at de bidrar med sine perspektiver. De må også jobbe som et team, for de jobber jo skulder til skulder, så de må respektere hverandres jobb.
 
- De har vært så entusiastiske at vi har til og med fått nye elever etter at de fikk høre om prosjektet vårt av de som jobber med det.
 
Kriechbaumer er svært glad for at det er plass til barnas bidrag under en så stor festival.
 
- Jeg håper at elevene vil føle mestring når de ser prosjektet utstilt i byen. Jeg tror de vil føle en stolthet når andre enn bare lærere og medelevene kan se hva de har gjort.
 
- Jeg merker at elevene synes det er utrolig kult og tøft at kunstverket skal stilles ut på en festival.
 
 
Åpen for alle

Art Club er et tilbud etter skoletid til elevene ved den internasjonale skolen.
 
- Art Club er utrolig moro. Og det er så godt å se hvor motiverte og engasjerte elevene er i noe som foregår etter at de er ferdig med en lang skoledag, sier den amerikanske læreren, som påpeker at alle elevene som ønsker det, kan være med.
 
- For meg, som kunstlærer, så tenker jeg at alle har kreative sider, om det er teknisk eller kunstnerisk. Jeg liker å se at elevene tenker utenfor boksen og har et annet perspektiv, og det er også viktig for livet de skal ha utenfor skolen og kunsten. Derfor er det greit at man ikke kan tegne eller male, men det som betyr noe er innstillingen og at man prøver.
 
- Jeg ser at barna får selvtillit, ikke bare på den tekniske eller kunstneriske siden, men også for meningene deres, og at det betyr noe hvordan de tenker.

Tilbake