”Nærheten i teateret er voldsomt, akkurat slik stykket er. Vi blir dratt inn i dramatikken skuespillerne serverer, og her spilles det på nær sagt alle strenger. For “utagerende” er et sentralt stikkord, noe publikum raskt får erfare.”

Det skrev Bypatrioten om stykket «Det var en gang et galehus» i mai, om de fem ungdommene som levde sine liv på lukket psykiatriskavdeling. Et alvorlig tema om mental helse med teater som virkemiddel. Men hvordan er det å overføre dette til lerretet?

Teater og film

Fredag 16. august skal nemlig en komprimert kortversjon av stykket vises som film på Løvenvold Theater, og det er filmskaper og barne- og ungdomspsykiater Melanie Ekholdt som står bak produksjonen, en samproduksjon med danske Eldre Eldøy.

-Det blir jo spennende å høre hva folk mener om akkurat det. For etter filmen blir det en samtale om nettopp forskjeller og ulikheter mellom film og teater. For har teater egentlig en sterk nok rolle i samfunnet? Og er filmen et sterkere virkemiddel? Sier Melanie Ekholdt, og sikter til å bringe fram til torgs viktige temaer, som mental helse.

«Det var en gang et galehus» ble spilt i lokalene til Jugendteateret med kun plass til tjue publikummere. Med andre ord svært tett på alt som skjedde på gulvet. Og det var mye som skjedde.

Fant "egne" diagnoser

Ungdommene Benjamin Ekelund, Silje Hauge Gjethammer, Mathilde Seberg Skog, Selma Skar Nilssen og Stella Meling hadde selv funnet de psykiatriske diagnosene de skulle spille.

-Vi søkte etter diagnosene på nett, og hvordan de var, forteller Selma Skar Nilssen, som spilte den kanskje mest utagerende rollen i stykket.

-Jeg spiller en sosiopat, og det er et resultat av en lite kjærlig barndom, sier Selma om rollefiguren som mot slutten blir angrepet med kniv av rollefiguren til Benjamin Ekelund.

-Når jeg skulle finne diagnosen jeg skulle spille var det viktig for meg å velge noe folk kunne kjenne seg igjen i, forteller Silje Hauge Gjethammer. De andre er enige, der vi møter dem utenfor Løvenvold Theater sammen med Jugendteaterets Annbjørg Skar og kultursjef Oskar Skulstad. Sistnevnte ergrer seg mer og mer utover i samtalen.

Svært spennende

-Ja, det irriterer meg at jeg gikk glipp av stykket, for jeg skjønner at dette var intenst, men filmen vil jeg få med meg, sier han.

-Den energien ungdommer har de i den perioden i livet, og noe som voksne ikke kan ta etter. Det skjønner jeg de har fått ut på scenen, og den energien håper jeg er overført til filmen.
Nå er det jo slik at teateret er øyeblikkets kunst, så det skal bli veldig spennende å se det på film, sier kultursjefen.

De unge skuespillerne spilte stykket sammen med regissør Judit Grunewald som spiller avdelingens leder. Alle er de nå svært spent på filmen.

-Dette tror jeg kan bli rart. Kanskje litt ubehagelig, selv om den nok blir bra, sier Silje, vel vitende om at de som skuespillere har gitt sterke følelser og rollekarakterer på scenen.

-Det går over i det abstrakte inn i mellom overgangene, forteller hun, og nevner blant annet en scene der de fem pasientene driver hjernevask, og der virkemiddelet er å vaske hjerner i form av svamper, i hver sin bøtte. Alt med lys og lyd som sterke virkemidler. Så sterke at publikum ble advart på forhånd om dette, og nærheten til skuespillet.

Det er få, og ingen av skuespillerne som har opplevd lukket avdeling. Men tilbakemeldinger har de fått.

Nær virkeligheten

-Det var tidligere pasienter på lukket avdeling som fikk se forestillingen og bekreftet mye av det som kom fram som realistisk, sier Annbjørg Skar.

Også psykiater og filmregissør Melanie bekrefter dette.

-Det er mange myter om lukket avdeling, men ja, de er svært nær virkeligheten her, uten at de har opplevd det selv. Det er jo fantasy og litt horror, og ikke minst et utfordrende tema for samfunnet når det kommer til behandling og medisinering.

Melanie synes det er spennende med teater som samfunnsbygger, og gleder seg til samtalen fra scenen etter filmen.

-Dette blir spennende. Og vi drar Gatefestivalen inn på Løvenvold Theater, og jeg anbefaler publikum til å se den sammen med noen, sier Melanie. Og billettsalget har startet på Tikkio.

Tilbake