- Da Trine Klemetsen i Bypatrioten ringte i fjor høst og fortalte meg om tankene bak Gatefestivalen, så ble jeg helt ifra meg av begeistring. For ideen om hjemmelagde vimpler vil bidra til at byen blir skikkelig fargerik i de tre dagene festivalen varer, sier kunstner og prosjektleder Solveig Fagermo som også sa umiddelbart ja til å lede det store vimpelprosjektet.

De gikk raskt i gang og takket være bidrag fra både private og bedrifter, ble det samlet inn mengder med materialer. Stoff på ruller, og brukte materialer som klær og tøy. Så kom Fagermo på en ting til. - Det gamle sceneteppet som lå lagret på Parken Kulturhus!
 
- Tok vare på teppet

Det var i forbindelse med nedstengingen under Covid-pandemien og at det nærmet seg 25 års-jubileum i 2023, at Parken Kulturhus gjennomgikk ei større oppgradering. Da ble det også bestemt at det gamle sceneteppet skulle byttes ut. Fagermo som den gangen jobbet på Kulturhuset var fast bestemt på at det måtte man ta vare på.
 
- Sceneteppet skulle pensjoneres og kastes. Det er jo et svært stort teppe, i to deler, så det var ikke akkurat bare å putte det i veska og ta det med seg, ler hun om teppet der hver del måler 10 x 6,30 meter. - Det blir noen solide kvadrat som allerede er ladet med inntrykk og energi fra byens kulturliv, legger hun til.
 
- Dette har jo hengt i mange mange år på byens største scene. Foran salen med plass til 550 mennesker. Tenk alt det har opplevd. Strykekonserter, konfirmasjoner, korpskonserter, teaterforestillinger, amatører og store nasjonale stjerner som Bjørn Eidsvåg... Det er heller ikke få som har sittet foran dette teppet og latt seg begeistre opp gjennom alle disse årene, sier hun.

- Jeg har alltid tenkt at vi ville få bruk for det i et eller annet prosjekt, og jeg er så takknemlig for at det rette prosjektet dukket opp. At det kan være med videre og inn i Gatefestivalen. For teppet bærer preg av å være godt brukt med en del skader. Nå får det nytt liv, og en ny sjanse til å begeistre byens publikum, sier hun.

Solveig Fagermo er i full gang med det store vimpelprosjektet der det gamle sceneteppet til Parken Kulturhus får nytt liv.

Stort arbeid

Hun er i full sving med det omfattende arbeidet inne i lokalene hos Fellesverket Dragen som også er med i prosjektet. Ikke bare skal meter på meter gjøres klart, sorteres, organiseres og klippes. Det skal også inn i en helhet.
 
- Vimplene skal synliggjøre gatefesten, understreke de ulike områdene, men også gi et bilde på hvem som bor i byen. Ikke minst er det et stort poeng at det er vi selv som har laget de. Vi som bor her og arbeider her. Vi som er i husene. Det er ikke bare tomme fasader. Vi er en by fylt av mangfold.
 
Fagermo gleder seg til å se det endelige produktet under festivalen 15.-17. august.
 
- Jeg blir vanvittig oppspilt og rørt på tanken på at vi skal gjennomføre et så stort prosjekt. Så er det et løpende prosjekt. Hvor langt kommer vi i år? Alene og sammen med andre? Ei gate, tre gater?

Workshops

Gatefestivalen jobber nå med å koble på enda flere krefter, og selv om det straks er sommerferie, skal de også rekke å involvere publikum.

- Vi jobber nå med å lage arenaer som er åpne for at både du og jeg kan bidra. Det er vår by, vår festival, og er det en ting som er sikkert, så er det at her blir nok arbeid til alle, sier hun med et smil og henter saksen. - Jo mer vi klarer å klippe og sy, jo mer av byen blir pyntet allerede i år, sier hun.

- Kan du klippe en trekant, har du noe gammelt tøy liggenede? Ja, da blir vi hoppende glade for bidrag, sier Solveig Fagermo.

Lag din egen vimpel

De inviterer også hele byen med på laget, og frir til alle som kan tenke seg å være med på å sette sitt personlige preg på bygatene i vimpelprosjektet som skal vokse for hvert eneste år.
 
- Vi håper at vi får hundrevis av vimpler, og ikke minst at folk setter sitt personlige preg på vimplene. Så langt har vi klippet 350 røde vimpler, men ønsker å få inn flere hundre fra de som vil bidra, sier Solveig Fagermo.
 
- Vi ønsker et mangfold, så folk kan være veldig kreative. Men vi ønsker ikke at de blir for store. Om du skal klippe av et plagg, så kan du tenke deg fra skulder til skulder og ned til livet, så er det passelig. Så om du kan tegne en trekant på ei t-skjorte, så er den stor nok. Men det kan også være mindre. Om en ønsker å gå etter mål, så kan man bruke 30x40, 34x52 og 48x60cm, legger hun til.
 
- I prinsippet er jo en vimpel en trekant og så må den ha en enkel løpekant i toppen, slik at den kan tres inn på ei snor til slutt.
 
Det er også slik at du ikke må lage den helt ferdig selv om du ønsker litt hjelp.
 
- Det er en del arbeid å klippe dem, så vi har lagt det på flere nivå, at de som selv ikke vil klippe, kan levere inn materiale på Fellesverket eller Bypatrioten. Det går også an å levere inn trekanter som vi kan sy, om du ikke har tilgang på symaskin. Vil man gjøre hele prosessen selv, så er folk hjertelig velkommen til det, legger Fagermo til.
 
Folk står fritt til å bruke det stoffet som de selv vil, men hun kommer likevel med et råd.
 
- Det som er viktig er at stoffet egner seg. Det som er så flott med det ullstoffet vi bruker, er at det ikke rakner, så det er bare å klippe en trekant, brette over og sy en løpegang.

- Alle kan være med

Hun håper mange vil engasjere seg.
 
- Kanskje skoleklasser som har noen timer til overs nå før sommeren kan tenke seg å gjøre et eget bærekraftsprosjekt. Om elevene tar med seg noe hjemmefra, kan man samles på skolen for å klippe og kanskje sy og få sin helt egen vimpelrekke som preger festivalen, sier hun og forklarer hvordan man kan gjøre det om man har et stort stoffstykke som sengetøy, ei gammel gardin eller annet.

- Det som er fint med et større stoffområde, er at om du tegner trekanter, så får man dobbelt så mange for det ligger igjen en trekant mellom hver en som du tegner. Har du stoff som kan legges dobbelt, så kan du lage to trekanter, om du bruker duker eller gardiner.
 
Er du fortsatt i tvil om du kan bidra, så er det bare å legge bort den tanken først som sist.
 
- Det er så enkelt, at dersom du kan klippe en trekant, så kan du være med. Terskelen er veldig lav. Og det spiller ingen rolle om de blir litt skjeve. Vi ønsker jo et stort mangfold, sier Fagermo.  

Vi ønsker et stort mangfold! 

Tilbake