I år skal Åpen dag holdes lørdag 16. august i forbindelse med Ålesund Gatefestival.

- Vi tenkte at det ville passe perfekt å ha arrangementet under Gatefestivalen. I fjor hadde vi 400 voksne og 100 barn innom, og vi håper like mange barn vil komme innom og hilse på fengselsbetjentbamsen vår Teo. Også i år har han tatt med seg en fengselsbetjent som vil vise frem skjold og hjelm, sier underverksmester i Ålesund Fengsel, Tore Hareide.

- Det er fint at samfunnet i Ålesund får vite hva slags arbeid som skjer i fengselet, for det er veldig mye bra arbeid som blir utført av oss og samarbeidspartnerne våre.

- Det er også fint med en festival som viser frem hva som finnes flere steder i byen. Dette er en fantastisk måte å få med seg hele byen på, legger Hareide til.

Utvider åpningstiden

Selve arrangementet starter kl. 10:00 og varer til 14:00, og cellegangen bli tilgjengelig fra klokken halv tolv.

- Tidligere har cellegangen vært åpen i en halv time, men vi tenker å utvide det til 45 minutter. Da får de se hvordan ei celle, besøksrommet og cellegangen ser ut. Og vi håper også å få vist det tredje rommet, noe som Ålesund Bibliotek står bak, sier Hareide.

- Inne på parolerommet skal vi ha stander fra alle våre samarbeidspartnere. Da kan folk komme inn og få vite hva slags arbeid de gjør i fengselet. Ellers skal vi ha benker ute, så folk kan få kose seg med kaffe og kaker som Ungdom i Oppdrag skal servere, for det er også noe av det de bidrar med som frivillige i fengselet.

- Berikelse for byen

Ungdom i Oppdrag er bare en av flere samarbeidspartnere, og alle ser virkelig frem til å bidra under Ålesund Gatefestival i august. 

- Jeg tenker at det er bra at vi har fått en Gatefestival i sentrum som vi kan være en del av, sier Hareide.

- Gatefestivalen er en fin måte å vise at vi står sammen i byen på tvers av bedrifter, organisasjoner og folk ellers. Vi har et fantastisk samarbeid som er en berikelse for både oss og byen, sier Randi Alnes i Ungdom i Oppdrag.

- Gatefestivalen er et utrolig bra konsept med tanke på at det vil gi folk en arena hvor de kan bli kjent med mange forskjellige organisasjoner og hva de gjør og står for, sier Erika Lynn Solli i Frelsesarmeen. 

- Det blir veldig fint å være med på noe som skjer på gateplan gjennom et arrangement som Gatefestivalen. Jeg elsker den tanken. For det kan være med å synliggjøre det vi bidrar med, og så kan folk få opp øyene opp for oss og hva vi kan tilby. Det de frivillige organisasjonene gjør i fengselet handler om inkludering og det må vi virkelig satse mer på i Ålesund, sier Kari Rogne i Kirkens Bymisjon. 

Kunst, bingo og chill

Om du allerede nå lurer på hvordan organisasjonene og friomsorgen samarbeider med Ålesund fengsel, så skal vi gi deg en liten smakebit.

- Vi er inne på parolekontoret og forteller om straff i samfunnet. Det handler om blant anna fotlenkesoning og samfunnsstraff. Ved fotlenkesoning er de frivillige organisasjonen viktig, for de bidrar med jobb slik at de oppfyller aktivitetskravet. Folk får også muligheten til å stille spørsmål. Vi har også med oss utstyr som folk kan se, sier Kristin Støbakk Kalvø ved Møre og Romsdal Friomsorgskontor.

- Vi har frivillige som møter de innsatte en til en på cellene gjennom visitor-ordningen. I tillegg har vi bingo en gang i måneden, juleavslutning med gode smørbrød og nylig hadde vi grillfest, sier Elisabeth Lindin i Røde Kors.

- Vi har hatt et samarbeidet med Ålesund Fengsel i halvannet år. Det begynte med kunstterapeutisk gruppe og det er spennende å se at menn, som ikke har malt siden barneskolen, finner glede og ro i malingen. I fjor utvidet med å ha en chillkveld en gang i måned. Det er et lavterskeltilbud hvor vi prater om ulike temaer og bygger relasjoner over tid, sier Solli.

- Det som har vært interessant med oppstarten av kunstgruppa og vårt møte med fengselet, er at i begynnelsen var både vi og fengselsbetjentene usikre på hvordan det kom til å slå an og hvordan de innsatte ville reagere. Det fine er at det ble en suksess, for alle syns at det har vært veldig givende å være med, sier Kristine Hurlen i Frelsesarmeen. 

- Vi startet samarbeidet under Covid, da det ikke var mulig å gå inn. Da lagde vi bursdagskaker og kort, for å gi de noe ekstra og vise at de betyr noe. Selv om de har gjort noe galt, så har de verdi. Noen har ikke familien rundt seg en gang, så da er det fint å få oppmerksomhet på en dag hvor de fortjener det, sier Alnes.

- Vi driver også med opplæring i barista, slik at det kan gi de innsatte en enklere overgang til samfunnet. Og til høsten skal vi ha fotokurs, legger hun til.

- Har alt å si

Om noen lurer på hvor mye arbeidet til de frivillige organisasjonene betyr, så sier følgende det meste:

- Den innsatsen organisasjonene legger ned har alt å si. Friomsorgen er helt avhengig av at de domfelte utplasseres til samfunnsnyttig tjeneste.

Dette bidrar organisasjonene med, og det kommer samfunnet til gode at de domfelte får bidra inn i organisasjonenes arbeid, sier Støbakk Kalvø.  

- Uten tilbudene fra de frivillige organisasjonene, så hadde det ikke vært mye igjen, siden det som gjenstår da er skole og arbeidsdrift. Skal vi snakke om tilbakeføring til samfunnet, så erb idragene fra disse organisasjonene utrolig viktig, sier Hareide.

 Alt som blir solgt ved fengselet går tilbake til de innsatte, noe som betyr at alle kommer innom Åpen dag, kan bidra til at det blir en bedre soningshverdag ved Ålesund Fengsel.

Tilbake