Ett av de aller største innslagene på festivalen egenproduserte vimpler som skal prege bybildet. Et kjempestort samarbeid som binder husene og folkene sammen ikke bare under festivalen, men også på veien frem til årets festival!

Ålesund Vimpelfabrikk skal få vokse i form, farger og samarbeid med base i gode krefter hos Fellesverket Dragen.

De er allerede i full sving med prøver, stoff, sakser, symaskiner, skisser og selvfølgelig godt humør. Prosjektleder for gatefestivalen Solveig Fagermo, leder an i tett samarbeid med Fellesverket Dragen hvor vimpelfabrikken holder hus.

-Nå handler det om å få i gang produksjonslinjen, sier Fagermo som ikke leker fabrikk. Eller hun gjør jo det.

– Dette skal være gøy for alle som bidrar, og vi skal inkludere og koble på krefter alle veier, sier hun om prosjektet som er i startgropen, men skyter full fart om kun kort tid.

Alle kan bidra

 -Prosjektet er delt inn i ulike faser, og målet er at så mange som mulig skal få bidra for å sette sitt preg på egen by, sier hun om det enorme vimpel prosjektet som nå gror ut fra Ålesund Gatefestival, og er ment å være flerårig.

Det blir workshops med inviterte grupper, vi skal jobbe etter skoletid og vi skal ha åpne arenaer på lørdager. Kan du ikke møte opp på noe av det vi arrangerer, så skal vi også legge ut maler på nett sånn at de som vil kan delta på prosjektet med sy hjemme.

Gjenbruk og redesign

De har allerede laget noen eksempler, og gleder seg til å komme skikkelig i gang. Det hele handler om å bruke det man har tilgjengelig.

-Dette er gjenbruk og redesign på sitt beste. Man kan bruke koppehåndduker, tøybager, gamle gensere, sjal, morgenkåper, refleksvester, ja alt som du er ferdig med og som har gjort nytten sin skal få bli med ei runde til og bli et fast innslag under festivalen. Og ikke bare det. Vi skal bygge på i nye gateløp hvert eneste år, for er det en ting som er sikkert så er det at her er nok by å pynte, sier hun.

Krysser av for det vi står for

-Dette er faktisk det største prosjektet i år, målt i omfang på så mange ulike måter, sier leder for gatefestivalen Trine Klemetsen om vimpelfabrikken. - Dette er byutvikling og bærekraft i praksis. Vi snakker om gjenbruk, inkludering, samarbeid på tvers, sosialt samvær, prosess og lek. Ikke bare farger vi byen, om enn midlertidig, men vi skaper også en arena underveis der vi kan møtes for å bidra og lære av hverandre.

-Noen vil klippe, noen elsker design og komposisjon, noen er rå med symaskinen, og noen har alt i ett. Kanskje noen vil lage kake og kaffe, for det kan vi trenge skyter Fagermo inn og sier hun trenger mange gode krefter med på laget.

-Man kan til og med få lage sin helt egne personlige streng fra den ene side av gaten til den andre, sier hun. - Tenk så gøy å gå i byen under festivalen og si: den har jeg laget, dette er meg! sier hun og utfordrer skoler, barnehager, organsisasjoner og enkeltpersoner til å hive seg med. - For det skal være gøy. Hele veien, sier hun.

Tilbake